CHOSZCZNO: ruszyła zbiórka pieniędzy na tablicę przy Grobowcu Dzieci Utraconych

Na cmentarzu komunalnym w Choszcznie, powstała MOGIŁA DZIECI UTRACONYCH. Jest to miejsce, gdzie z szacunkiem i godnością będzie można pochować ciała Dzieci zmarłych przed narodzeniem. Pragniemy, aby to miejsce pamięci stało się bliskie zarówno Rodzicom, którzy przekażą ciała swoich Dzieci do pochówku zbiorowego, jak również Rodzicom, którzy nie mieli możliwości indywidualnego pochowania swojego Dziecka. Koncepcja mogiły została zaprojektowana tak, aby przez poszczególne symbole pomóc osieroconym Rodzicom przejść przez żałobę, a tym samym przekuć cierpienie i ból, w wewnętrzną miłość i nadzieję spotkania.

Zależy nam, aby pamięć o Dzieciach Utraconych pozostała wciąż żywa, a miejsce ich spoczynku nie pozostało anonimowe. Jest dla nas ważne, aby każdy, kto odwiedza to miejsce, mógł przeczytać, komu poświęcony jest grobowiec oraz jak głęboka jest jego symbolika. W tym celu stworzony został projekt tablicy informacyjnej, która została umieszczona przy mogile.

Tablica pełniła dwie funkcje. Z jednej strony informacyjną, a z drugiej strony co ważniejsze przeznaczona jest w sposób szczególny dla Rodziców po stracie, którzy przychodzą tu, aby pomodlić się za swoje dzieci, poczuć duchowo ich obecność, przeżywać swoją żałobę. Może być także wprowadzeniem do modlitwy i medytacji. Dzięki niej Rodzice będą mogli jeszcze bardziej „zbliżyć się” do tego miejsca. Dla wielu z nich jest to trudny początek nowej drogi, na której się znaleźli przez doświadczenie śmierci swojego ukochanego Dziecka. Tęsknota i cierpienie, jakich doświadczają, jest największą ceną za MIŁOŚĆ, jaką obdarzyli swoje nienarodzone Dziecko.

Pragniemy, aby przez tekst zawarty na tablicy Rodzice i wszystkie osoby, którym bliski jest temat Dzieci Utraconych, doświadczyli naszej łączności i obecności duchowej w bólu. Pragniemy ich wspierać i towarzyszyć każdym gestem oraz słowem. Dlatego całym sercem prosimy o wsparcie finansowe tego ważnego dzieła. Wierzymy, że jest ono bardzo ważnym dopełnieniem tego miejsca i dopowiedzeniem słów, które nie zawsze jesteśmy w stanie powiedzieć.

Fundacja Donum Vitae

ul. Świętego Ducha 9