Podsumowanie naszych działań w 2020 r.

Koniec roku to dobry czas na podsumowania! 2020 r. zyskał dla wielu miano „trudnego”. Jaki ten rok był dla nas?

Oto kilka najważniejszych wydarzeń z życia naszej Fundacji:
  • W nowy rok 2020 weszliśmy razem z FundacjąTęczowy Kocyk, dzięki naszej współpracy z panią Katarzyną (koordynatorką dla woj. zachodniopomorskiego) i pracy wolontariuszy ze Stargardu do Fundacji dotarły pierwsze rożki, pamiątki i pudełka wspomnień dla Rodziców po stracie dzieci.

•  W lutym przeżywaliśmy pogrzeb Dzieci Utraconych w Policach, pożegnaliśmy 11 dzieci. Po raz pierwszy udało nam się otulić maleńkie ciałka Dzieci w rożki.
  • W Stargardzie w tym roku odbyły się dwa pogrzeby. Pożegnaliśmy 2 dzieci, które po cichutku wymknęły się z łona swoich mam ku Niebu.
  • W marcu przy Grobowcu Dzieci Utraconych w Szczecinie postawiliśmy wyjątkową tablicę, na której została opisana symbolika naszego pomnika, jak również stanowi ona zaproszenie dla osieroconych Rodziców do podjęcia dialogu ze swoimi Dziećmi, które wkroczyły już do wieczności.
  • Marzec to też piąty pogrzeb Dzieci Utraconych w Szczecinie. Razem z rodzicami w cieniu pandemii pożegnaliśmy 39 Dzieci. Ciała dzieci udało nam się otulić rożkami.
  • W Świnoujściu dzięki inicjatywie społecznej przy szczególnym wsparciu wspólnoty Domowego Kościoła powstaje mogiła i pomnik Dzieci Utraconych. W czerwcu nastąpiło uroczyste poświęcenie pomnika Dzieci Utraconych. Odbył się też pierwszy pogrzeb malutkiego Adasia.

• Kiedy w Polsce stopniowo wprowadzano poszczególne etapy odmrażania gospodarki, nasza Agnieszka razem z ks. Krzysztofem z zaprzyjaźnionej nam Parafii pw. św. Józefa w Stargardzie udali się do innego miasta w naszym województwie. Pojechali tam, aby spotkać się z rodziną, która doświadczyła utraty swojego dziecka na wczesnym etapie ciąży. Był to czas spotkania z drugim człowiekiem, rozmów ze słowem wsparcia i otarcia łez spływających po policzkach.
  • Wychodząc naprzeciw panującym w dzisiejszej rzeczywistości ograniczeniom w lipcu powstaje nasza Grupa Wsparcia – Fundacja Donum Vitae.
  • Październik jak co roku jest dla nas wyjątkowym czasem. Koordynowaliśmy obchody Dnia Dziecka Utraconego w: Barlinku, Policach, Stargardzie, Szczecinie oraz po raz pierwszy w Świnoujściu.
  • W październiku pożegnaliśmy wraz z rodzicami Dzieci Utracone w Szczecinie i w Policach. 77 dzieci spoczęło w zbiorowej mogile na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie oraz 12 dzieci na Cmentarzu komunalnym w Policach.

• Ostatni kwartał roku to radość z powstania nowego miejsca pamięci i pochówku Dzieci Utraconych w Choszcznie.
  • Grudzień to druga edycja internetowych rekolekcji: „Adwent – jak przygotować się do świąt Bożego Narodzenia, gdy zabrakło szczęśliwego narodzenia”, w których wzięło udział 110 osób.
  • Co miesiąc w Szczecinie i w Świnoujściu odbywały się Mszę Święte w intencji Rodziców po stracie.
  • Na przekór trudnym czasom jesteśmy i wspieramy osieroconych rodziców, pragnąc być jak najbliżej nich w tym ogromnym cierpieniu, którego doświadczają po śmierci swoich dzieci. Działamy internetowo poprzez stronę internetową, media społecznościowe i czat na fb. Można skontaktować się z nami telefonicznie: 882 024 488 – Agnieszka, mama po stracie, jak również skorzystać z naszych numerów telefonów zaufania: 504 646 015 – ks. Tomek, duszpasterz rodziców po stracie; 530 994 699 – Agata – mama po stracie, terapeuta. Istnieje możliwość spotkań na żywo w naszej poradni. A to wszystko, aby nasi Rodzice wiedzieli, że nie są sami – jesteśmy RAZEM!
❤ Największe podziękowania kierujemy do naszych Darczyńców, to dzięki Waszemu wsparciu tak wiele dobra zadziało się w 2020 roku! ❤
Fundacja Donum Vitae
ul. Świętego Ducha 9