STARGARD: 10 kwietnia odbył się pogrzeb Dziecka Utraconego

10 kwietnia o godz. 10:30 przy Pomniku Dziecka Utraconego na Cmentarzu Komunalnym przy ul. Kościuszki w Stargardzie odbył się pogrzeb Dziecka Utraconego. Chłopca pożegnały osoby, którym temat utraty i troska o godne pochówki Dzieci Utraconych szczególnie bliskie.

Dziecko poczęte i nienarodzone ma tę samą godność, co osoba urodzona. Godność, której nikt nie ma prawa nadać ani odebrać” – bp Wiesław Mering

Dziecko, które umiera w łonie mamy, jest człowiekiem jak każdy z nas. Należy mu się szacunek, godne traktowanie, jak również pogrzeb. Pożegnanie w Stargardzie nienarodzonego Dziecka jeszcze raz przypomina nam tę prawdę i wzbudza w nas wiarę i nadzieję, że dzięki miłosierdziu Bożemu dostąpimy zbawienia i spotkamy się razem w Niebie.

Dziękujemy:

• ks. Tomaszowi Ceniuchowi (Duszpasterzowi Rodziców po stracie Dzieci) za poprowadzenie uroczystości pogrzebowych
  • Pani wiceprezydent Ewie Sowie za uczestnictwo w uroczystościach i troskę o godne pochówki Dzieci Utraconych na terenie gminy Stargard
  • ks. Krzysztofowi Wąchale SChr (proboszczowi parafii św. Józefa w Stargardzie) za wspólną modlitwę i duchową opiekę nad osieroconymi rodzicami w Stargardzie
  • Pani Annie i pracownikom stargardzkiej firmy Hades za pracę i posługę przy pochówku

Modlitwa rodziców do św. Józefa – dla rodziców, którzy utracili dziecko:

Święty Józefie, żywicielu Świętej Rodziny! Ty zostałeś wybrany przez Boga na opiekuna Syna Bożego: byłeś świadkiem Jego narodzin i szczęścia swojej żony. Widziałeś, jak Jezus dorastał, uczył się chodzić i mówić. Uczestniczyłeś w realizacji planu Bożego, gdy dziecko, które traktowałeś jak swoje, po raz pierwszy zabrało publicznie głos i zechciało być w sprawach swojego Ojca. Prawdopodobnie wyuczyłeś Jezusa zawodu i towarzyszyłeś Mu przez jakiś czas w Jego dorosłości. Znasz więc radości i trudy rodzinnego życia. Dlatego prosimy cię, nasz święty opiekunie, abyś wspomógł nas po stracie naszego dziecka. Wymódl nam światło, abyśmy zrozumieli to, co się nam przydarzyło, i uniknęli tego w przyszłości. Prosimy cię także, abyś nas pocieszył w smutku i żałobie. Mężu Boży, naucz nas ufać niezgłębionym dopustom Opatrzności, z których nasz Pan, Jezus Chrystus, zawsze potrafi wyprowadzić dobro. Zaopiekuj się także naszym kochanym dzieckiem: niech znajdzie spokój i radość w swoim nowym życiu. Niech wyprasza nam łaski potrzebne na drodze do nieba i niech oczekuje nas u Ojca Niebieskiego wraz z tobą, Jezusem, Matką Najświętszą, aniołami i świętymi. Amen.

Jednocześnie Rodziców Dzieci Utraconych zapewniamy o naszym wsparciu i możliwości rozmowy, spotkania. Pozostajemy do Waszej dyspozycji w naszych Telefonach Zaufania i w Telefonie Alarmowym.