Świnoujście: 20 marca odbył się pogrzeb Dziecka Utraconego

20 marca o godz. 12:00 na Cmentarzu Komunalnym przy pomniku Dzieci Utraconych w Świnoujściu odbyła się uroczystość pogrzebowa. Był to już drugi pogrzeb nienarodzonego dziecka, pierwszy pochówek odbył się 27.03.2020 r.

W blasku słońca po cichutku pożegnaliśmy maleńką Agnieszkę.

Imię Agnieszka pochodzi od łacińskiego imienia hagne i oznacza: czysta, dziewicza, nieskalana. Nie mamy wątpliwości, że tak właśnie jest. Dlatego w całej Polsce w okolicach 25 marca (Dzień Świętości Życia) odbywają się pochowki zbiorowe Dzieci Utraconych. Dzieci, które zaistniały dzięki miłości rodziców. Dzieci, które musimy pożegnać, choć wolelibyśmy je powitać na tym świecie.

Dzieci Utracone mają prawo do godnego pochówku, rodzice mają prawo do pożegnania ze swoimi dziećmi, do przeżycia żałoby. Nikt i nic nie ma prawa negować tej rzeczywistości, która stała się ich udziałem. Pustka w sercu po stracie ukochanego dziecka jest ogromna i pozostaje z rodzicami na zawsze, choć miłość rodzicielska, wiara i nadzieja w spotkanie z Dziećmi w Niebie może ją napełnić – jednak na to potrzeba czasu…

Serdecznie dziękujemy:

• Księdzu Dziekanowi Piotrowi Superlakowi za poprowadzenia uroczystości pogrzebowej

• Państwu Danucie i Sylwkowi, oraz Pani Katarzynie za opiekę i troskę, jaką na co dzień ogarniają pamięć o Dzieciach Utraconych i ich rodzicach.