SZCZECIN: 15 października odbędzie się pogrzeb Dzieci Utraconych

Znamy już oficjalną datę pogrzebu Dzieci Utraconych w Szczecinie.  Podczas pogrzebu pochowane zostaną prochy dzieci zmarłych w wyniku poronienia bądź martwego urodzenia. W przypadku, gdy z różnych powodów rodzice zrzekają się prawa do pochówku indywidualnego, obowiązek ten spada na gminę, gdzie znajduje się szpital z oddziałem ginekologiczno-położniczym. Na mocy uchwał poszczególnych rad miasta, pochówki te na terenie naszego województwa odbywają się dwa razy do roku.

Przyczyny, dla których najczęściej rodzice zrzekają się prawa do pochówku indywidualnego to: problemy proceduralne, szok, brak świadomości swoich praw, trudności finansowe itp. Niestety w tak trudnej sytuacji, kiedy umiera dziecko rodzice bardzo często decyzję o dalszych procedurach muszą podjąć w rytm zasady na „tu i teraz”.

Zgodnie z rozporządzeniem Prezydenta miasta Szczecina, godne pożegnanie dzieci zmarłych przed narodzeniem odbywa się dwa razy w roku:  w marcu i w październiku każdego roku kalendarzowego.  Najbliższy pogrzeb odbędzie się 15 października, czyli dokładnie w dniu, kiedy przypada Światowy Dzień Dziecka Utraconego. Plan tego wydarzenia wygląda następująco:

Środa 14.10.2020 r. godz. 14:15 Kaplica boczna na Cmentarzu Centralnym przy ul. Ku Słońcu – Modlitwa Pożegnania Dzieci Utraconych, po której nastąpi kremacja ciał.

Czwartek 15.10.2020 r. godz. 09:00 Grobowiec Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w Szczecinie – pogrzeb.

Jednocześnie w związku z przypadającym w październiku Dniem Dziecka Utraconego zapraszamy w środę 14.10.2020 r. o godz. 18:00 wszystkich rodziców doświadczonych utratą dziecka do parafii p. w. św. Rodziny (ul. Królowej Korony Polskiej 28)  na Msze Świętą w intencji Rodziców Dzieci Utraconych. Po Mszy Świętej w siedzibie Fundacji Donum Vitae, która znajduje się blisko kościoła na al. Wojska Polskiego 96/3, odbędzie się o godzinie 19:15 Spotkanie dla Rodziców po Stracie.