SZCZECIN: 45 Dzieci Utraconych pożegnaliśmy na Cmentarzu Zachodnim

W piątek 19 marca 2021 roku o godz. 9:00 na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w Szczecinie spoczęło 45 Dzieci zmarłych przed narodzeniem. Dzień wcześniej 18 marca (czwartek) w Kaplicy Bocznej na Cmentarzu Centralnym odbyła się modlitwa pożegnania, po której nastąpiła kremacja ciał. Uroczystościom pogrzebowym przewodził ks. Przemysław Pokorski. Był to już 7 pogrzeb Dzieci Utraconych w naszym mieście.

Na początku pragniemy złożyć swoje słowa podziękowania Wam drodzy Rodzice oraz osoby współtowarzyszące:

Dziękujemy Wam, że mogliśmy razem pożegnać wszystkie dzieci, którym niedane było szczęśliwie się narodzić. Dane im jednak było zostać otoczonym z Waszej strony największą troską, miłością i wrażliwością, czego wyrazem był ten dzień, w którym mogliśmy je godnie pochować.

Dajcie sobie prawo do tego, aby zapłakać, czuć osamotnienie, przeżyć żałobę i pytać Boga „dlaczego?”. Pamiętajcie jednak, że gdy zrywa się wiatr, a wraz z nim na niebie pojawiają się chmury, niebo płacze deszczem, nastaje ciemność. Po chwili jednak ten sam wiatr przegania ciemne chmury, ukazując blask słońca. Na niebie pojawia się tęcza – zwiastun lepszego jutra.

Wierzymy, że miejsce Waszej pustki w sercu wkrótce napełni wiara i nadzieja. Wierzymy w świętość naszych Dzieci i przyszłe z nimi spotkanie w Niebie.

Zespół Fundacji Donum Vitae

Pragniemy również podziękować wszystkim osobom posługującym, dzięki którym mogliśmy w sposób godny pochować dzieci zmarłe przed narodzeniem. Dziękujemy:

Pracownikom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej,

Pracownikom Zakładu Usług Komunalnych,

ks. Przemkowi Pokorskiemu za duchową opiekę i przewodnictwo w uroczystościach,

Panu Michałowi wraz z zespołem za oprawę muzyczną,

Wolontariuszkom z Fundacji Tęczowy Kocyk Zachodniopomorskie – za przygotowanie pamiątek dla rodziców,

Darczyńcom za wzięcie udziału w akcji „Róża dla Aniołka”, dzięki której zakupione zostały róże dla dzieci.

Dziękujemy również wszystkim tym, którzy otoczyli Dzieci Utracone i Ich Rodziców szacunkiem i okazali pomoc w szczecińskich szpitalach, gabinetach medycznych, oraz wszystkim osobom wspierających nas swoim dobrym słowem i doświadczeniem przy organizacji uroczystości.