W STARGARDZIE WSPOMNIANO DZIECI UTRACONE

13 października 2019 r. w Stargardzie odbyły się uroczystości upamiętniające Dzień Dziecka Utraconego.

Kiedy rodzice doświadczają utraty dziecka w ich sercu rodzi się żal, poczucie winy. Wraz ze śmiercią dziecka tracą oni część samych siebie – plany, marzenia, oczekiwania i nadzieje.  Dlatego tak ważna jest nasza obecność, współtowarzyszenie w bólu, który stał się ich udziałem.

Na stargardzkim cmentarzu  o godz. 15:00 przy Pomniku Dziecka Utraconego odbyło się nabożeństwo z modlitwą za dzieci utracone i ich rodziców. Następnie o 19:00 w kościele św. Jana odprawiona została Eucharystia, w trakcie której homilię wygłosił proboszcz ks. Krzysztof Wąchała. Nawiązując do słów Ewangelii ks. Krzysztof przypomniał prawdę o wartości i godności ludzkiego życia, oraz potrzebie służby drugiemu człowiekowi. Do tych, którym temat utraty jest bliski skierował swoje słowa pocieszenia. Po homilii swoim świadectwem z wiernymi podzielili się Agnieszka i Krzysztof – rodzice po stracie. Uroczystości ku pamięci Dzieci Utraconych zakończył różaniec i procesja światła.